PDS/Fodmap

Prikkelbaardarm syndroom en het FODMAP dieet

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook ‘spastisch colon’ of spastische darm genoemd. Het komt bij 15 tot 20 % van de bevolking voor en slechts een klein percentage zoekt medische hulp. Vooral bij het prikkelbare darm syndroom, maar ook bij andere maag darm aandoeningen is er sprake van gevoelige darmen. Hierbij kan een signaal dat normaal gesproken geen klachten geeft, toch voor klachten als gasvorming en buikpijn zorgen.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Ongemak in de buik met wisselend ontlastingspatroon (meer dan 3 x per dag of minder dan 3 x per week, geregeld diarree en/of zeer harde ontlasting)

Soms gaat het gepaard met ander klachten zoals:

  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Minder goed verteren van voedsel en regelmatig boeren

Ter voorbereiding op het eerste gesprek vragen wij u om een vragenlijst in te vullen en voor enkele dagen een eet- en klachtendagboek bij te houden. Neemt u dit dan mee naar de afspraak.

Niet voor iedereen is het gelijk noodzakelijk om te starten met het FODMAP dieet. We zullen bekijken wat voor u het beste is aan de hand van uw klachten en eetpatroon.

Het FODMAP dieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor PDS patiënten door artsen in Australië. Door het aanpassen van de voeding proberen we de inhoud van de dunne en dikke darm aan te passen, zodat deze minder uitzetten en zo minder onder druk komen te staan. Het is gericht op het verminderen van de klachten én het achterhalen wat de klachten veroorzaakt. Het dieet zal voor circa 4-6 weken moeten worden opgevolgd, waarna in de herintroductiefase specifiek wordt gezocht naar de veroorzaker(s) van de klachten.

Wij zullen u in deze beide fase begeleiden en streven naar een volwaardige voeding met minder klachten. Met tips en recepten steven we naar een voeding die gedurende deze perioden goed is in te passen in uw dagelijkse leefpatroon.