Diabetes

Wat is diabetes mellitus?

Bij mensen met diabetes mellitus blijft er teveel glucose (in de volksmond wordt vaak gesproken van suiker) in het bloed. Suiker en zetmeel uit de voeding worden in het spijsverteringskanaal omgezet in glucose. De glucose wordt opgenomen in het bloed. Cellen van spieren, hersenen en organen nemen de glucose op uit het bloed.

 

Glucose is een energiebron voor deze cellen. Voordat de cellen glucose kúnnen opnemen, is er een ‘hulpstof’ nodig. Dit is insuline. Zonder insuline kan glucose de cellen niet in. Bij diabetes mellitus type 2 zijn de cellen minder gevoelig voor insuline en/of wordt er te weinig insuline aangemaakt door de alvleesklier. De cellen kunnen dan niet genoeg glucose opnemen. Hierdoor blijft het glucose gehalte in het bloed te hoog. Het lichaam gaat het teveel aan glucose via de nieren met de urine uitscheiden. Veel plassen en erge dorst zijn dan ook klachten die bij onbehandelde diabetes mellitus horen. Daarnaast komen vaak klachten voor als vermoeidheid en wazig zien. Een te hoog lichaamsgewicht kan de oorzaak zijn van het ontstaan van diabetes mellitus type 2.

Wat is de rol van voeding bij de behandeling?

Het doel van de behandeling van diabetes mellitus is het bloedglucosegehalte binnen de ‘gezonde’ grenzen te houden (tussen 4 en 8 mmol per liter). Hierbij speelt de voeding een belangrijke rol. Soms is een afname van het lichaamsgewicht voldoende om de problemen op te lossen. Vaak worden ter aanvulling medicijnen voorgeschreven door uw arts. Extreem afvallen is helemaal niet nodig. Als u 5 tot 10 % van uw lichaamsgewicht verliest, is dit al een winst voor de gezondheid. Het verbetert het bloedglucose gehalte, en het heeft een positief effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

 

Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met diabetes. Diabetes kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Een gezonde voeding helpt deze kans zo klein mogelijk te houden. Dat kan onder andere door de hoeveelheid verzadigd vet te beperken, en dit deels te vervangen door onverzadigd vet.Van groente en fruit is bekend dat ze een positief effect kunnen hebben op de kans op hart- en vaatziekten.

 

Daarnaast is het van belang om te zorgen voor regelmatige verdeling van de koolhydraten over de dag. Vanzelfsprekend bekijken we of uw volwaardig is. Uw diëtist zal hiervoor samen met u een voorbeelddagmenu maken dat zoveel mogelijk aansluit bij uw gewoonten en wensen. Natuurlijk is het belangrijk dat u lekker en gevarieerd kunt blijven eten. U zult tips, recepten en variatiemogelijkheden aangeboden krijgen waarmee u uw dagmenu op een verantwoorde manier kunt aanpassen.

blauwe-bessen-in-melk

Download het eetdagboek diabeet

Vragen? Neem gerust contact met ons op!